Thursday, May 19, 2011

kmpp - mppb for 2nd time..

salam alaik...hola...
yea! the title shows everything rite..
x paham jugak?
bukan logo sebenar.

hmm, xpe aku taw korang mmg slow ckit...nggee...(nk gadoh japgi ek, kita minum dulu!)
ok, tanpa membuang masa lagi let me explain, kpd yg tak tahu, meh cki cheq nk cte..
MPPB= minggu pengurusan pelajar baru
means, sy dengan suka hati menawarkan diri 
utk berkhidmat sbg sukarelawan kmpp buat kali kedua tahun berturut2 esok ptg..
actually x cdg pon, ni kes x planning tapi main rembat jer terima tawaran last minit..
biasala, bab2 jadi bidan terjun ni mmg feveret aku pown..
huhu, no doubt! bnyak dah kes mcm ni..
yg planning x jadi, hal bidan terjun jer yg sll dtg...wee...ape2 jela..

x mcm dlm library kan..hehe

memperagakan baju display utk pelajar baru...

tags

hari perasmian di dewan millenium.

YB nak bagi derma...haha


dulu dah jadi, okeyla not bad..
=dapat pengalaman
=dapat member2 baru in diff U
=dapat jadi polis trafik x bertauliah sekali gus menahan diri dari meludahkn kata2 kasar kpd parent yg x paham bhs nk parking kereta dkt mne (kpd yg jg part ni mesti paham)
=dapat makan pree
= n last but not least dapat ALAUN...hehhe..

okeyla...taun lepas dah jadi dah sukarelawan...
best weyh, bila dah lepas belajar then berkhidmat kat kolej terchenta balik...
terasa diri terlepas dr segala stress periksa...
tambah dpt plak ajak geng skali wat kerja2 tu..
mlm2 kitorg bukan tido pown...
layan laptop

+majalah2 baru smbil kutuk2 artis (konon mencegah diri dr fitnah duniawi)
+kayuh basikal pinjam tgh2 mlm ala2 rempit
n semua yg mostly budak nerd matrik x buat la time range setaun tu..
(asmidar sure ingat)

ok, esok nk kembali menapak di matrik penang yg dah setahun ditinggalkan...
seminggu jer, dari 18-23 hb 5 nie...weee~
really miss 'them'

candid

lepaking. adela time ni 2 minggu lg nk final..kira horey lg la..

nak seludup pej. pentadbiran la konon.

light! camera! action!

okey, teserlah gigi jarang..

sekitar tasik kmpp

penat weh lepas larian KAKOM.

gumbira dpt mknn free ala2 last stock tgh mlm..(mengayat pakcik la koje)

again with them..


*MAKCIK KARIPAP stories
*PAKCIIK 4FLET dgn tektik mengayat budak2 tuk beli barang di kedainya
seriously best weh kedai ne compare ngan kedai aircond sebelah diye...
dulu pernah la amik nasik bungkus pakcik 4 flet...
aku ckp sy x bawak duit (ayat pancing) then dia bagi relek ja nasik tue..
nak wat cmne...rezeki2...bnyak plak tue dia bagi...alhamdulillah...

*TASIK tempat datingku (opss)

*DEWAN BESAR tempat feveret cuci mata boy2 main badminton skali ngan huda tiap2 ptg

*LECTURER yg sngt caring ajar aku budak yg terasa sngt lemah tp boleh score time matrik dgn bagi jawapan pastyearnya..TABIK SPRING!!



*n MEMBER2 yg sngat struggle n aku ni sngt lah teruja utk pulun skali study..
yeah, demi MASA DEPAN yg belom diketahui arah tuju..
n aku juga suka nk gelar matrik tempat mengubah nasib sesiapa saja budak yg nk pebetul result SPM n proved that the results are full of FAULT! (bajet)

wallpaper atas study desk aku..smart x?

classmate (girlz)

sedondon purple, my peberet!

teman plg rapat dlm class merangkap fasi kimia sy..AZIZAH ARSHAD


p/s; kpd kanak2 yg baru dapat matrik ni, enjoy yer study di matrik.!! live ur life...prove that yg result SPM korang tue sebenarnya salah..n matrik ni la korang nk pebetu balik future jkorang utk dpt pngk bagus skali gus pursue tuk kos2 yg korang demand tue k...gud luck dari akak di sini yg terasa matrik ni sngt best dan bukannya beban...hehe..salam~

=selawat=



Wednesday, May 18, 2011

Gler Novel...titik!

salam alaik, hye there!
wallah~
 ni kali nie nak cete pasal semangat membace novel yg gler berkobar-kobar..
atas pengaruh rakan sebaya yang merupakan idea langsung seseorang untuk berubah dari masa ke masa..
panjangnya mukhaddimah

yes! its me..aku ni actually bukan la seorg yg rajen sangat membaca, 
sedangkan komik majalah n bende2 merapu terbentang kat rumah pon malas nk selak ni apetah lagi novel setebal Big Mac McD tue nk dibaca...memang idok ler...
tapi apakan daya...
berkawan actually ber'geng' dengan bebubudak USM recently influenced me to be mad in reading Novels..huhu
tabik spring sama lu la my dear, Iznie, Syai, n Sofi...(ok, korg boleh muntah skrang..)

sampai nk nk dijadikan cerita, aku adela gler satu publisher ni..Jemari Seni (JS)
dh minat mesti la fb ngan web diyer aku selongkar..
then, to be interested plak nk try online ordering ataupon dikenali sbg 'cart' ataupon 'add to cart' 
hmm ape2 jela yg bunyik mcm tue...hehe..hilang ingata sebentar
dah ushar punye ushar, WOW! sy jumpa semua novel writter favourite sy la!
HLOVATE...(bukan nm sebenar ttp sngt popular bg kaki novel malaya)
hape lagi, teros buat online order...smpai 4 buku...
actually ni la first time aku order2 online neyh
sblm ni x bape nk caye sbb dengar cerita kene tipu dgn dealer la, 
kene down akaun user la n mcm2 lagi la...kene santau la (ok yg ni tipu)
COP! xpe, kite try dulu...bak kata pepatah, NO TRY NO CHANCE,
lg pon bende ni ilmiah ape, beli buku gitu...


novel yang dicari sekitar penang tp x jumpa

masih berbungkus mcm hantu bungkus..hahaha

tup2, lepas wat money transfer mll pos, 2 minggu pas settle semua mak aku call,
''alia, kamu ade tempah 'barang' ker? knp bungkusan br dpt ni beso smcm jer Mak tngok?''
aku jawab, ''dari sape Mak?, ade berat ketoi mas x? ''
''kamu jgn gatei (gatal), xdenye org nk minang kamu, ade beratnye mcm buku jer.''(perakians family) 
''owh, novel la tue..Mak jgn bukak lagi taw, bior alia bukak bru seprize..hehe''
wa ckp x sangke beb...cepat , pantas dah efisyen...

selamat sampai...yey!!


the point here is, aku nk sharela... online service ni actually ok jer, cuma kita kenala make sure n cuba cr bukti kukuh n disahkan oleh pihak2 tertentu utk kita percaya benda tue wujud...

ok, kpd sspe yg nk try beli novel online mcm ni jgak boleh click sini..gudluck!
ok, till then...

=SELAWAT=

Tuesday, May 17, 2011

Monday, May 16, 2011

balik usm kejap..

salam alaik...
apasal tulisan senget? 
haa, ini pasal nk bayar derau dekat follower sbb alia dah lama x update pakai tulisan tngn senirik...
hambik kaw!!
xtually banyak bende nk cte 
n cerita2 ni pon dah mengalahkan ceriata korea yg tersedia nk dimuntahkan dlm blog alia ni..

ok, sblm tu ni nk KIV dulu...
sbb hr ni nak kena p balik usm kejap bcoz of terlupa pulangkan kunci bilik aman damai...
haiya, wat a clumsy i am, lupa semua benda eh, 
ni semua pasal eksited nk balik rumah la ni....astaga...
yela sape yg x ekcited kan nk cuti 4 BULAN...wow!!
sy suka cuti....
merapu lagi...

ok2...
ada lagi hal nk buat p penang...
=pulangkan earphone yg x boleh pakai dkt phone sbb hrtue gatai tngn xnk test dulu..
=teman ta(my sis) hanto proposal praktikal dia dkt bangunan tabung haji
=lastly, TENGOK WAYANG!! hahahha xde koje menghabis duit lagi...haiula..~

till then, c u in another entry...salam...

Sunday, May 15, 2011

15 Perkara Anda Patut Tahu Sebelum Memilih Isteri

salam alaik... 
dalam tgh belek2 facebook member, alia ada terbaca shared notes pasal calon2 girl pilihan lelaki..wah, nk belajar matang lah katakan... 
n terringin sekali alia nk share dlm entry blog alia kali ni selepas lama x coret2 kn...
sila lah bace yer awak...~ 


Cari Yang Pandai Menjaga Kehormatan
Hal ini juga dapat diperhatikan di kalangan gadis-gadis yang tidak begitu berjaya dalam pelajaran. Lebih ramai yang suka bekerja makan gaji dari membantu lbu di rumah atas alasan meringankan beban keluarga. Bagi gadis yang mudah ‘lupa’ masa inilah mereka akan jadi rosak. Mereka akan keluar dengan lelaki tanpa segan silu, mula memakai pakaian yang ketat dan menjolok mata serta belajar berbagai cara dari rakan sebaya untuk memikat lelaki. lbubapa yang tidak mengawasi gerak-geri anak gadisnya mungkin akan menyebabkan gadis itu menjadi gadis murahan.

Cari Yang Tidak Bebas Dengan Lelaki
Pada zaman dahulu, ada ibu bapa yang sengaja tidak menghantar anak perempuannya ke sekolah. Takut nanti jadi perempuan jahat akibat dapat bergaul dengan lelaki secara bebas. Bila zaman semakin moden, pemikiran cara ini dianggap sudah usang.
Ramai pula menganggap adalah lebih baik bagi wanita bersekolah asalkan saja di sekolah dia dilengkapi dengan input tatasusila dan adat apatah lagi agama.
Wahai si jelita jangan banggakan wajahmu, ianya hanya tamu yang akan berundang beberapa hari saja.- Bidalan Hindustan

Cari Yang Didikan Agamanya Cukup
Beredarnya zaman perlu mengambil kira faktor sekeliling si gadis. Jelas pada kita bahawa cara hidup gadis sekarang sudah jauh berbeza berbanding gadis satu atau dua dekad silam. Namun, dari sudut nalurinya adalah sama saja. Zaman gadis adalah zaman mencari identiti dan cuba mengekalkan identiti itu. Jika terdedah dia kepada yang buruk maka buruklah jadinya. Walaupun begitu, gadis yang mendapat didikan yang baik besar kemungkinan akan menjadi wanita yang berguna kepada negara dan agama malah boleh menjadi contoh teladan sama ada kepada wanita mahupun lelaki.
Kadangkala lebih baik wanita buta dari wanita yang terlalu jelita. – Bidalan Serbia

Cari Yang Berpegang Teguh Pada Suruhan Agama
Ada empat sebab utama mengapa teruna memilih seseorang gadis, kerana kecantikannya, kerana hartanya, kerana keserasian taraf dan kerana agama. Yang akan membahagiakan ialah memilih gadis yang beragama.
Dimanakah letaknya nilai gadis yang cantik? Letaknya ialah pada keimanan gadis itu. Jika dia cantik dan dia pula beriman, berharta dan setaraf pula, maka dialah yang masuk ke dalam kategori gadis yang ‘tak boleh tahan’. Tapi sedarlah, dia akan memilih lelaki yang baik-baik pula!

Bertunang Jangan Lama
Bila anda sudah melamarnya, jangan tunggu lama-lama. Nikahlah dengan segera kerana gadis jelita, ramai yang ingin menggodanya. Elakkan dari membawanya ke sana-sini kerana ini akan menerbitkan cemburu di hati lelaki yang jahat serta membahayakan keselamatan si gadis.
Petua orang tua-tua, kalau boleh, semasa bertunang perlulah berahsia, semasa bernikah perlulah dihebahkan agar semua orang tahu.
Katakan kepada wanita bahawa dia jelita, dan syaitan akan mengulangi kata itu kepadanya sepuluh kali. – Bidalan Itali

Kahwini Dia Ketika Usianya Masih Muda
Hal lni mungkin dianggap satu kontroversi oleh ramai orang tapi ia merupakan kebenaran yang sukar untuk dinafikan. Mengahwini gadis jelita ketika umumya masih muda remaja dapat membantunya agar selamat dari godaan dan gangguan lelaki yang tidak bertanggungjawab. Ramai gadis jelita yang telah rosak kerana merosakkan diri atau dirosakkan. Ibu bapa seharusnya melepaskan anaknya untuk dikahwini lebih awal dan jangan membuat alasan bahawa anaknya masih belajar atau baru bekerja.
Seorang gadis, sama ada dahulu ataupun sekarang, layak berkahwin blia dia sudah berumur kira-kira 13 tahun. Ramai orang mungkin berflkir anda gila mengahwini gadis semuda itu, tapi siapakah sebenarnya yang gila jika gadis jelita seperti ltu besar kemungkinannya akan ternoda? Cuma, ibu bapa patutlah mempastikan bahawa anak gadis mereka mendapat suami yang baik serta bertanggungjawab.
Wanita jelita yang kurang bernasib baik akan berjumpa lebib ramai pencinta berbanding suami.- Bidalan Jerman

Elakkan Dari Terlalu Cemburu
Memang sudah menjadi adat dunia, gadis yang cantik jelita memang menjadi idaman teruna, suami orang mahupun duda. Elakkan dari menaruh perasaan cemburu. Yang penting ialah sejauh manakah anda telah bertindak untuk memilikinya. Bila si gadis telah menjadi isteri anda, didiklah dia agar dia menjaga kehormatannya serta taat pada agama.

Layan Dia Dengan Baik
Walau betapa jelita pun dia, seorang gadis tidak memandang pada paras rupa anda. Yang penting bila anda berkahwin dengannya ialah cinta anda kepadanya. Cinta bukan bermakna anda mahu ambil bulan bawa ke ribanya atau selalu melakukan seks dengannya. Cinta pada wanita ialah memahami jiwa mereka dan melayani mereka dengan baik. Bila dia sudah cinta pada anda seluruh jiwa raganya, dia tidak akan mudah tergoda dengan lelaki lain. Dia akan hanya anggap anda sebagai pengarang jantung dan buah hatinya.
Kejelitaan wanita yang tidak berguna itu ibarat racun dalam cembul emas.- Bidalan Tamil

Bertanggungjawab
Walau betapa jelita pun dia, seorang gadis mahukan lelaki yang mampu menjaganya dengan baik, menguruskan kebajikannya serta memimpinnya menjadi wanita yang baik serta taat pada agama. Lelaki yang mereka mahukan ialah yang bertanggungjawab terhadap anak-anak serta menghormati pula ibubapa si gadis.
“Yang paling kukuh keimanan ialah berkawan kerana Allah, bermusuhan kerana Allah, cinta kerana Allah dan membenci kerana Allah.” (Hadis Riwayat Tabarani dari Ibnu Abbas r.a)
Mengapakah teruna memilih gadis jelita? Kata orang, gadis seperti ini menyejukkan serta menggembirakan hati. Betulkah begitu?
Gadis itu pada asasnya bererti wanita yang belum bernikah. Walaupun begitu, perkataan ‘gadis’ juga digunakan bagi menggambarkan kesucian seseorang wanita. Wanita yang sudah ternoda sebelum berkahwin digelar ‘sudah tiada gadis’ atau ’sudah tiada dara’. Umumnya, pengertian pertama iaitu wanita yang belum bernikah digunakan secara formal sedangkan yang kedua itu adalah gelaran yang diberikan secara berbisik-bisik.
Alam gadis merupakan alam yang paling manis bagi seseorang wanita. Semasa inilah seseorang wanita itu akan mencapai tahap mekarnya dan keayuannya. Pada masa inilah wanita itu mula dipanggil ‘bergetah’ jika kita hendak meminjam bidalan Soekarno. Bila dipandang, banyak hati lelaki akan tergoda. Ada gadis yang ‘boleh tahan’ dan ada gadis yang ‘tak boleh tahan’. Gadis yang ‘boleh tahan’ biasanya dianggap manis tapi tidaklah jelita. Yang ‘tak boleh tahan’ pula adalah gadis yang sungguh cantik menawan. Ramai lelaki yang tergoda kepada gadis ‘tak boleh tahan’ ini apatah lagi jika gadis itu sendiri pandai pula menggoda dan mempermainkan perasaan lelaki.
Tidak dapat dinafikan bahawa lelaki teruna sememangnya tertarik pada rupa dan bentuk fizikal gadis. Itulah yang menjadi asas mengapa mereka lebih memberi perhatian. Ada orang berpendapat bahawa gadis yang cantik lebih beruntung kerana lelaki melayaninya dengan lebih baik, mesra dan lemah-lembut.
Janganlah sekali-kali seorang lelaki berduaan saja dengan seorang wanita, melainkan dengan didampingi seorang muhrim. – Hadis Rasulullah riwayat Bukhari dari Ibnu Abbas r.a.
Biasanya teruna akan terpikat dan terpesona dengan kecantikan si gadis dahulu, kemudian barulah si teruna menyelidiki perangai si gadis. Ini menyebabkan ramai lelaki terperangkap, menyesal atau menderita, terutamanya bila sudah terlanjur dan tidak boleh berundur lagi sedangkan baru tahu bahawa si gadis itu teruk perangainya atau sudah ternoda.
Walaupun ‘mata yang belum berisi pengalaman’ itu tertarik pada rupa yang cantik, sebenarnya jodoh bagi hati adalah hati juga, bukannya rupa. Maksudnya pada akhirnya gadis yang hatinya paling suci sesuci hatinyalah yang dipilih oleh teruna untuk dikahwini.
Berikut adalah petua-petua sekiranya anda ingin memilih gadis jelita menjadi isteri anda:

Elakkan Dari Berkawan Dengannya
Dengan merapati dan berkawan dengan si gadis, kecantikan hati ini sebenarnya sukar untuk dinilai oleh lelaki. Selalunya yang dilihat semuanya ‘baik, sopan dan elok’ apatah lagi pada masa itu sang teruna sedang mahu, dia hanya nampak yang elok. Si gadis pula mungkin hanya berpura-pura jadi baik dan sopan untuk memikat teruna. Itulah sebabnya ada yang membidalkan bahawa:
‘Yang bercahaya tidak semestinya emas’ dan ‘Yang cantik tidaklah semestinya permata’. Maka elakkan dari berkawan dengannya untuk mengelakkan anda dari terpesona dan terpedaya. Di atas kejelitaan yang tiada tara bergantunganlah kehancuran yang tiada tara. (Bidalan ltali).

Lakukan Risikan Secara Rahsia
Kecantikan hati biasanya boleh dinilai oleh pengamatan rahsia si teruna bersama keluarga teruna terhadap si gadis. Risikan rahsia ini adalah untuk mengetahui bagaimanakah tingkahlaku si gadis itu bila dia berada bersama keluarganya sendiri. Adakah si gadis dari jenis yang suka berjalan, bergaul bebas, atau suka menolong ibunya memasak, rajin berkemas dan taat dalam beribadat akan dapat ditentukan dengan lebih jelas.
Pihak teruna juga boleh mengetahui perihal moral si gadis dengan menyelidiki ke manakah si gadis itu suka pergi di hujung minggu atau di masa lapangnya. Jika dia gemar pergi ke tempat yang kurang baik, besar kemungkinan dia mempunyai sifat-sifat yang kurang baik pula.
Kejelitaan dan kegembiraan tidak akan bersatu lama. -Goethe
Walaupun pada asasnya cara menyelidik begitu, atau dipanggil ‘merisik’ ini tidak begitu disukai oleh si gadis sendiri, ia adalah jalan yang dianggap lebih baik dari cara berkawan dengan si gadis, membawanya ke mana suka, dan ‘menyelidik’ dengan bertanya pada gadis itu atau hasil memperhatikan tingkah lakunya di depan mata.

Cari Yang Duduk Bersama lbu bapa
Sebenarnya alam gadis terdedah kepada pelbagai gejala yang tidak begitu menyenangkan. Terdapat lebih banyak unsur negatif dari yang positif di luar rumah, malah, bagi sesetengah keluarga ianya berlaku dalam rumah sendiri. Si gadis, yang masih dalam peringkat belajar hidup mudah terpengaruh kepada unsur-unsur negatif yang boleh merosakkan kesuciannya serta kebaikan perangainya. Ini kerana unsur-unsur negatif biasanya memberikan keseronokan dan nikmat tetapi kenikmatan ini berakhir sebentar saja disusuli pula oleh sesalan dan kemuraman mungkin seumur hidup.
Wanita jelita tidak bernasib baik dan teruna yang bijak tidak cantik. – Bidalan Cina

Cari Yang Pandai Mengurus Rumahtangga
Pada zaman sekarang, masa remaja si gadis bererti masa sebagai pelajar sekolah menengah, pra-universiti dan pusat pengajian tinggi. Bagi gadis-gadis ini, masa untuk mereka belajar menjadi ‘wanita’ dari ibu adalah amat terhad, jika ada, praktikannya hanya dalam jangkamasa pendek. Kesempatan untuk berada di dapur amatlah terhad pada hujung minggu serta semasa cuti. Akibatnya, semakin ramai gadis yang berorientasikan kerja makan gaji dan tidak berorientasikan mengurus rumahtangga.

Cari Yang Hormat Kepada Orang Tua
Selidiklah apakah dia gadis yang tahu menghormati orang tua. Ini penting kerana dia nanti akan bersua, bertandang ataupun duduk bersama ibu bapa anda. Walau betapa cantik pun dia, jika dia tidak menghormati ibu dan bapa mertuanya, dia akan menyebabkan anda menjadi serba-salah dalam menangani kehidupan anda.
Kejelitaan wanita, gema hutan dan pelangi, akan wujud sebentar saja. – Bidalan Jerman

kesan minum AIS..!!

Hebahkan kepada kenalan anda dan yang anda sayangi

Kesan Minum AIS

Baca dan terus sebarkan kepada teman dan kenalan anda.    

Serangan Jantung dan Amalan Minum Air Panas .... 

Artikel ini berguna untuk semua.

Bukan sahaja amalan meminum air panas selepas makan, tetapi berhubung SERANGAN JANTUNG!!!!. 
Kita tidak akan kehilangan apa-apa... malah 
akan mendapat faedah dari amalan ini. 

Kepada sesiapa yang suka minum AIS, artikel ini sesuai untuk anda baca.   Sememangnya sedap minum air berAIS selepas makan. 
Walaubagaimanapun, AIS akan membekukan makanan berminyak 
yang baru kita makan.  Ia akan memperlahankan penghadaman kita.   
Bila lemak-lemak ini terbentuk di dalam usus, ia akan menyempitkan banyak saluran dan lama kelamaan ia akan   menyebabkan lemak berkumpul dan kita semakin gemuk dan   menuju  ke arah mendapat pelbagai PENYAKIT. 
Jalan terbaik...adalah untuk minum sup panas atau air PANAS/suam selepas makan.    

:Nota penting tentang SERANGAN JANTUNG!!! 

Anda patut tahu bahawa bukan semua tanda-tanda serangan jantung akan mula terasa pada tangan sebelah kiri.   
Berhati-hati juga pada permulaan sakit sedikit-sedikit pada bahagian atas dada anda.   
Anda mungkin tidak akan mengalami sakit dada pada 
serangan pertama  serangan jantung.   
Keletihan dan berpeluh adalah tanda-tanda biasa.  Malah 60% penghidap SAKIT JANTUNG tidak bangun selepas tidur.   
Marilah kita berwaspada dan berhati-hati..   
Lebih banyak kita tahu, lebih cerah peluang kita untuk terus hidup... 
PAKAR SAKIT JANTUNG berkata, jika semua orang yang mendapat e-mail ini menghantar kepada 10 orang yang lain, beliau yakin akan dapat menyelamatkan satu nyawa. 
Baca ini..... ia juga mungkin dapat menyelamatkan nyawa anda!!!!. 

**Jadilah teman yang setia dan teruskan menghantar artikel ini kepada teman-teman yang anda sayangi.....!!!!

Share

Tuesday, May 3, 2011

dulu mase kecik2 awak g tabika? umo bape g?

aku nyer PASTI Annur Taman Alma Jaya, 5 taon pak aku dah hantaq...law x hantaq lagi dok merepek kat umah...hehe

Ask me anything

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

~ al-Quran online ~